joanbrossa

Viatge al cor de Joan Brossa

El cap de setmana passat vam canviar el vermut de dissabte per un viatge artístic, introspectiu, poètic i molt particular. Estem parlant del fons documental de Joan Brossa hospedat a l’arxiu del Centre d’Estudis i Documentació del MACBA i un dels pilars fonamentals de la difusió que la Fundació Joan Brossa fa sobre el poeta visual. Això sí, no estàvem sols: ens acompanyaven bloguers i prescriptors 2.0. com Curiosa Barcelona, Llavor Cultural o Isabel Egea.
/

/

L’activitat frenètica de la Fundació Joan Brossa i la gran difusió que fa de la figura del poeta no ens ve gens de nou: en anteriors posts havíem parlat ja d’iniciatives online vinculades, especialment, al fenòmen de la Twitteratura. Ara bé, per molt que visquem permanentment “hiperconnectats” al món 2.0., resulta un plaer tocar de peus a terra (en Brossa considerava que “el pedestal són les sabates”) i poder acostar-se en primera persona el fons documental: avui dia definiríem aquest poeta visual com a “eco” i “sostenible”, si ens fixem en la reutilització dels materials i paperassa vària.

La difusió de l’obra i l’arxiu brossians s’ha anat treballant i enriquint gràcies a la Fundació Joan Brossa. A partir de 2012, i mitjançant un comodat signat amb el MACBA, el fons documental, bibliogràfic i artístic van canviar de casa: va ser el pas previ al trasllat de la Fundació a les dependències del Museu.
/

/

Actualment s’ha documentat i catalogat ben bé la meitat dels 50.000 documents que formen el #FonsBrossa. Per la resta, caldrà esperar encara 37 anys!. Si ens fixem en detall en el tipus de documents hi veurem reflecit el Brossa més polifacètic, amb esbossos de poemes corporis, collages elaborats amb retalls de diaris, esborranys de poemes visuals, anotacions, preparacions de llibres d’artistaepístoles (amb l’altre Joan, en Miró, manteníen un ritme de correspondència digne de qualsevol grup familiar de WhatssApp), fotografies cartells.

/
/

Brossa al seu estudia al Carrer de Balmes. Autor: Pau Barceló.
Brossa al seu estudia al Carrer de Balmes. Autor: Pau Barceló.

/

Amb tot, l’arxiu documental esdevé essencial a l’hora d’entendre la cosmovisió brossiana pel fet que ens permet viatjar al cor del procés creatiu de Joan Brossa. No importen ni la forma ni els acabats sinó el camí per arribar a un concepte, una pregunta, una crítica o un divertimento: per a Brossa, el procés esdevé també poesia. El viatge continua a través de la recerca que el món acadèmic haurà de fer per tal d’aprofundir en l’infinit univers creatiu del poeta, com serà l’exposició monogràfica que ja s’està preparant sobre l’autor i que s’inaugurarà al MACBA la primavera del 2017.

//

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>