#Expos2015

Un 2015 carregat d’exposicions

Sí, 2014 ha sigut un any intens. Com acostuma a passar, les d’art són les exposicions que més visitants i diversitat temàtica han tingut, tant a nivell nacional com internacional, així com les relacionades amb la I Guerra Mundial i la commemoració dels 100 anys des de l’inici del conflicte.

A Catalunya, les protagonistes han sigut les paraules màgiques i reiteratives “Guerra”, “Successió” i “1714”, i ens les hem trobades en tot tipus d’institucions (fins i tot al Museu de la Música o al Consorci de la Llengua Catalana) i s’han tractat des de totes les òptiques possibles (arxius, art, llengua). Però i el 2015, què ens oferirà?

L’ART I ELS GRANS GENIS

> El moviment impressionista estarà a l’0rdre del dia aquest 2015, amb exposicions a la Tate de Londres, al Philadelphia Museum of Art i al Dallas Museum of Art. La Tate també ens té preparades algunes exquisideses sobre Sonia Delaunay, Calder i Pollock.

> El cubisme no deixarà de ser present a Alacant amb l’obra de Juan Gris i el fauvisme a Roma, amb l’exposició “Matisse: arabesque“.

> Per la seva banda, en el 240è aniversari del naixement de Turner coincidiran en el temps i l’espai pel·lícula biogràfica i exhibició al Getty Center procedent de la Tate.

> Si no us ve de gust viatjar tant lluny, el 2015 ens deixarà algunes perles com les retrospectives sobre Munch i Raoul Dufy que presentarà el Thyssen, la mostra fotogràfica del fotoperiodista Gabriel Casas al MNAC o bé l’expo “Picasso/Dalí. Dalí/Picasso” al Museu Picasso de Barcelona.

> Altres noms que sonaran són Oteiza, al Museo de Arte Moderno y Contemporáneo de Santander y Cantabria o l’escultor Arístides Maillol, al Frederic Marès de Barcelona.

HISTÒRIA I CULTURES

Cultura Senufo

> El LACMA de Los Ángeles mostrarà amb tot tipus de detall les antigues civilitzacions establertes a Colòmbia.

> Per la seva banda, Roma seguirà estant present a l’agenda cultural a partir de gener amb l’exhibició “L’età dell’angoscia. Da Commodo a Diocleziano” als Musei Capitolini.

> L’art i cultura occidentals africans seran presents al Cleveland Museum of Art.

> Això sí, la gran aposta la realitzarà l’Smithsonian de Washington, que ja fa temps que té entre fogons una exposició sobre el Qhapaq Ñan (Camí de l’Inca) sota el títol “The Great Inka Road: Engineering an Empire“, on hi ha participat el grup de recerca SETOPANT, de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

> A Catalunya destaca la mostra fotogràfica sobre la retirada republicana cap a França, a partir de les instantànies publicades al New York Times de l’època.

EL DISSENY ESTARÀ DE MODA

Expo Milano 2015

> 2015 serà l’any del disseny, i si no que li ho preguntin a la ciutat de Milà, que organitza l’Exposició Universal. Enguany estarà vinculada òbviament al disseny, però també a la nutrició.

> L’estil de James Bond es passejarà pel Centre Cultural Fernán Gómez de Madrid, i podrem posar a prova el flamant Museu del Disseny amb les primeres exposicions temporals, vinculades al disseny aplicat al dia a dia.

ESCRIPTORS I PRESCRIPTORS

big bang data

> Podrem conèixer la figura de l’escriptor W.G.Sebald a l’exposició que li dedicarà el CCCB a partir de l’11 de març. Tot just fa un any del primer post del blog “Fragments“, que també tracta el treball de l’escriptor alemany.

> Ah!, i si no vau poder visitar “Big Bang Data” del CCB, la Fundación Telefónica us la torna a oferir a Madrid.

LES VOSTRES EXPOS

#expos2015

Teniu apuntades a l’agenda altres exposicions? Deixeu el vostre comentari aquí mateix o tuitegeu sota el hashtag #Expos2015!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>