Museus 2016: 3 xarxes socials per explorar

Museus 2016: 3 xarxes socials per explorar

Fa uns anys parlàvem a Mosaics dels primers museus que s’aventuraven en el meravellós món 2.0., amb pors, pecats i molt bones intencions. Però en quin punt es troben ara mateix les institucions museístiques a les xarxes? Ha plogut molt? Avui ens centrarem en 3 xarxes socials a les quals encara no n’hi han tret tot el suc possible: 2016 sembla un bon any per fer-ho!

 Spotify i museus, cultura i patrimoni cultural.Spotify

Sí, sembla que molts museus s’han iniciat en aquest servidor de música amb aplicació “social”. Però, tot i que resulta molt fàcil registrar-se i obrir un compte, més difícil és crear llistes que realment puguin servir als visitants d’un museu. El Museu de la Música ens convida a prendre un cafè amb diversos compositors clàssics. Però, per què no treballar llistes de reproducció segons un itinerari concret, el target adolescent o un moment del dia? M’imagino recorrent les sales del gòtic català del MNAC amb el vibrar de llaüts i tiorbes, per què no? Tal com apuntava La Cultura Social, el Museo del Romanticismo acompanya els visitants a gaudir de moltes de les seves exposicions i obres invitades a través d’un passeig sensorial i estètic.

Llista de reproducció "Un cafè amb Haëndel"

r

Instagram i museus, cultura i patrimoni cultural. Instagram

Visual i nítida, aquesta aplicació de filtres amb connotacions socials ha arribat al cor de moltes institucions culturals que, com el MNAC o el Museo de la Alhambra aprofiten la gran qualitat i quantitat d’imatges que generen en el seu dia a dia: peces, espais i visitants en són els protagonistes. La Fundació Joan Brossa o el Museu del Ferrocarril de Catalunya donen veu als seus seguidors, repostejant-ne les imatges més espectaculars. I si cerquem donar-li valor afegit a les nostres publicacions, perquè no utilitzar els 12 segons de vídeo que permet Instagram, presentar els petits detalls de les peces o utilitzar els jocs de pistes per descobrir les col·leccions? Si fem una mica de “benchmarking”, el Museu de la Música i els seus #DivendresBèsties són un bon model d’inspiració.

r

Snapchat i museusSnapchat

Creix a un ritme vertiginós com cap altra xarxa social ho ha fet mai. Els adults n’han sentit a parlar, però els adolescents i joves s’hi estan abocant de forma inevitable, especialment ara que els seus “pares” estan començant a invair Instagram. Serà aquesta la plataforma definitiva per a què els museus no només s’apropin al públic adolescent i jove, sinó que hi interactuïn?

De moment el tret de sortida l’ha donat la Casa Batlló, que aquest 2016 està apostant per nous camins comunicatius i innovadors que inclouen un canvi d’imatge corporativa. La seva Social Media Manager li treu tot el suc possible a Snapchat tot aprofitant l’interès que genera pels seus continguts efímers. De moment, és l’únic equipament cultural d’Espanya que utilitza aquest simpàtic “fantasma” en la seva estratègia 2.0.

El fantasma de snapchat, enamorat de la Casa Batlló

Algun museu més s’hi apuntarà?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>