capçalera metropol

“L’efecte Guggenheim” arriba a Sevilla

Enguany es celebren 15 anys de “l’efecte Guggenheim” o “efecte Bilbao”. Però així com la capital bilbaïna iniciava l’any 1997 un camí cap a la reconversió d’un espai industrial en un espai patrimonial de primer ordre -l’any 2006 l’impacte del museu va suposar un creixement econòmic de 211 milions d’euros-, altres municipis de l’estat no han sigut tan afortunats.

Així ens ho recordava en Vàngelis Villar en un dels seus últims posts, de la mateixa manera que també ens ho recorden constantment reportatges, documentals i notícies. Constantment es parla de xifres elevadíssimes, de desaprofitament d’espais, de “bombolla cultural”, de Gherys, Calatraves, Eisenmans, Fosters i Nouvelles. I és que molts polítics s’han demanat un “Guggenheim” per a la seva ciutat. Aquí en van alguns exemples:

Com s’ha pogut comprovar, moltes ciutats s’han volgut distingir amb obres colossals; la realitat, però, ha estat una altra: la instal·lació de grans “contenidors culturals buits de contingut“, tal com subratlla l’exdirector de la Tate Gallery, Vicent Todolí.

Enmig d’aquest panorama tan crític, m’agradaria destacar enormement una obra menys colossal i feta a la mesura de l’home: l’espai Metropol de Sevilla, construïda per l’arquitecte Jürgen Mayer.

En comparació amb les construccions que hem destacat, aquesta ha suposat a l’administració desembutxacar “només” 86 milions d’euros, i en un any s’ha convertit en tot un referent per a la població sevillana i per al turisme: sembla que va camí de convertir-se en un nou Guggenheim, un nou cas d’èxit.

[slideshow]

L’aspecte que crida més l’atenció és precisament la seva practicitat. I és que el “Parasol de Sevilla” multiplica les seves funcions: un pàrquing, el mercat principal de la zona, l’Antiquarium (restes de l’antiga Hispalis museïtzades de manera eficient i entenedora), restaurants, una plaça i un mirador panoràmic sobre la ciutat.

Esperem que allò que no ha pogut solucionar el sentit comú, ho acabi redreçant l’actual panorama econòmic.

3 comments

  1. Raúl says:

    Se están cargando Sevilla, entre esto y la torre Pelli. ¿A los políticos de esta ciudad no les gusta la imagen y el paisaje urbano del centro de Sevilla? Si la UNESCO le quita la declaración de Patrimonio de la Humanidad lo tienen bien merecido.

    • Gracias por tu aportación, Raúl. Realmente existen muchas otras poblaciones en las que, desde los años sesenta, se estan llevando a cabo verdaderas monstruosidades. A veces el afán por demostrar o la inmediatez pasan por encima del sentido común. Esperemos que organismos como el ICOM o la UNESCO puedan aportar racionalidad a estas obras.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>