street-art-vancouver_Fotor

Hi ha vida més enllà de Facebook i Twitter?

En més d’una trobada formal o informal, haureu sentit o fins i tot pronunciat una gran qüestió: quina és l’esperança de vida de Facebook i Twitter? Existeixen alternatives? Acabarem marxant com ja ho han fet altres amics? Segurament no existeix una resposta immediata, i el dia a dia, post rere post i tweet rere tweet seguim a la cresta de l’onada i, tal com apuntava el cap executiu de Google, Eric Schmidt:

“The internet is the first thing that humanity has built that humanity doesn’t understand, the largest experiment in anarchy we’ve ever had”

street-art-vancouver_Fotor

//

Amb el post d’avui pretenem fer un repàs i comentari de principals plataformes socials que poden ser útils per a les institucions i gestors culturals, per temàtiques, per tal que les tingueu en compte des d’avui mateix o bé per que les incorporeu en un futur proper.

>> GESTIÓ CULTURAL <<

Molts ja estem incorporats a la coneguda Cultunet, gràcies a les ofertes de feina que proporciona, és clar, però també a la possibilitat de trobar possibles partners de cara a projectes comuns. Fábrica Cultural i CBN 2.0. en segueixen l’estela, sempre en l’àmbit dels països de parla castellana. Un altre imprescindible, malgrat no tractar-se específicament d’una xarxa social, és Blogosfera Cultural; gestionada des de la Universitat de Barcelona, funciona com a repositori de blogs culturals d’arreu.

La interfície d'ArtStack, molt semblant a la de Pinterest.
La interfície d’ArtStack, molt semblant a la de Pinterest.

>> ART <<

ArtStack resulta ser la xarxa social d’art per excel·lència, especialment als EUA. A partir de les dades que proporciona cada usuari, s’utilitzen una sèrie d’algoritmes per determinar quines peces d’art actual i modern poden ser del gust de cadascú. L’objectiu final, com sempre, intentar vendre art. En això és especialista també Artsy, la seva competidora, tot i que menys “social”. Ambdues, això sí, confereixen un gran pes a les imatges, apropant-se a la interfície de plataformes com Pinterest.

>> MÓN ANTIC <<

Terra Antiquae i Historia y Arqueología es venen com a xarxes socials, però la realitat és que es troben a mig camí entre una clàssica pàgina de recursos i l’evolució fallida cap al 2.0. Totes dues conserven encara un espai de “xat”, a més d’un disseny dels anys 90′ del segle passat. Haurem d’esperar una evolució d’aquestes o altres plataformes abans d’obrir-hi un compte.

>> LITERATURA <<

Potser és el camp, juntament amb el de la música, que compta amb major projecció social a internet. Xarxes com Librofilia, Tú qué lees o la catalana Què Llegeixes aconsegueixen comptar amb usuaris de totes les edats que es guien de recomanacions per a descobrir nous títols per a fer viatjar la ment en metro o abans d’anar a dormir. Si teniu un esperit més aviat poètic, el vostre espai el trobareu a Soy poeta o Poetas Online.

"Què llegeixes?" divideix els seus usuaris en tres franges d'edat.
“Què llegeixes?” divideix els seus usuaris en tres franges d’edat.

>> MÚSICA <<

Tots estem més que habituats a MySpace, però si teniu un grup i voleu fer-vos sentir (en tots els sentits), proveu també amb Artistum o Tercera Via, que properament es posarà en funcionament i abraça l’àmbit català.

Ja heu triat la vostra? En coneixeu alguna més? Tal com apuntàvem en un dels primers posts del blog, ara fa un parell d’anys, existeixen multitud de plataformes socials i, per tal de no caure en la desidia per culpa de la sobreinformació, cal aplicar l’esperit crític de cadascú per triar-ne la millor opció: al cap i a la fi, es tracta simplement d’eines que ens ajudaran en el nostre treball diari.

//

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>