einesmuseus

Google Tools per a museus

Doncs sí, sembla que cada vegada els museus tenen més eines online a l’abast, i cada vegada se senten més atabalats. És el que Manuel Castells definiria com a “desinformació per sobreinformació“. Cal, doncs, respirar profundament, pensar en quins són els nostres objectius -no estaria de més tenir un pla director o un pla de comunicació a la vora-, i anar a la recerca les eines adequades.

Però, on trobar-les? Google ens ho posa una mica més fàcil -de nou- amb Google Tools: una classificació per temes específics, per poder triar entre les 29 eines que actualment posa a disposició el famós cercador. Hem seleccionat les més amenes per als museus.

images> ELS NOSTRES PÚBLICS

Segurament haureu pensat, en més d’una ocasió, en conèixer el vostre públic i l’opinió que tenen de la vostra institució. Google ho posa fàcil amb aquest servei d’enquestes: ràpid i fàcil de configurar.

Captura de pantalla 2013-10-17 a les 22.37.16> IMATGES GRATUÏTES

Si necessiteu imatges sense copyright per al vostre web, xarxes socials o newsletter, feu una cerca avançada i obtindreu resultats més acurats, a més d’estalviar-vos drets d’autor. Més enllà de Google, Photopin és una altra font d’imatges gratuïtes i de qualitat.

app> UNA APP LOW COST?

Sí, sí, Google ha creat una eina per a desenvolupar una aplicació mòbil per al vostre museu, segons expliquen “Fàcil de crear, fàcil d’adaptar, fàcil de mantenir”. Però no estarà de menys parlar-ho amb el tècnic informàtic.

scholar> DOCUMENTS ACADÈMICS

Si volem aportar articles o tesis doctorals vinculats a la temàtica del nostre museu, res millor que Google Scholarordenat per àmbits i llengua. Per què no utilitzar aquest sistema a l’hora desenvolupar el discurs d’una exposició?

alerts> QUI PARLA DE NOSALTRES?

Google Alerts és una de les eines ja clàssiques. El millor és combinar aquest sistema d’alertes amb un bon lector d’RSS com Feedly o Netvibes, després de la desaparició del malaguanyat Google Reader. No caldrà contractar el serveis de clipping d’una empresa de comunicació!.

Captura de pantalla 2013-10-17 a les 22.37.25> MILLORAR EL VOSTRE WEB

Si no teniu pressupost per traduir el portal web del museus als idiomes que desitjaríeu, la solució -temporal- pot ser Google Traductor, i el widget que es pot incrustar fàcilment. Personalitzeu els vostres propis mapes per a crear rutes turístiques pels vostres espais monumentals o milloreu el posicionament web, caldrà que aneu fent provatures amb Google+ i YouTube, us donarà punts per aparèixer en les primeres pàgines de resultats de cerca.

Això sí, comproveu que el vostre web va pel bon camí: sabeu qui el visita? Quant de temps s’hi està? D’on prové aquest tràfic? Imprescindible controlar mensualment amb Google Analytics!.

N’heu tingut prou? En voleu més? Estigueu atents a futures entrades de mosaicsdecultura, tenim un parell de posts al tinter…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>