El Nil desemboca a Catalunya

El Nil desemboca a Catalunya

És sabut que el Nil i la cultura egípcia han fascinat el món des del temps del Grand Tour. Mòmies, déus, animals mitològics, escriptures i un llarg llistat de trets culturals que encara avui dia arrosseguem amb molt d’orgull, malgrat no en siguem plenament conscients.

En els darrers anys, però, l’actual Egipte ha anat entrant en una espiral d’inseguretat que l’ha convertit en un país en estat d’alerta permanent i que, per desgràcia, l’ha abocat a una davallada del turisme sense precedents des del segle XIX. És potser per aquesta raó que aquest 2016 a diversos punts d’Europa i, especialment a Catalunya, l’esperit de l’antic Egipte és més viu que mai!.

Captura de pantalla 2016-06-18 a les 17.32.10El Mite d’Osiris, a Barcelona

El tret de sortida el donava el Museu Egipci de Barcelona amb aquesta mostra centrada en la vida i mite del Déu egipci. Hi destaca el Nil, sempre omnipresent, reencarnat en la figura del peix Oxirrinc i sempre vinculat a la fertilitat propiciada per les crescudes anuals del riu, essència de l’Egipte antic i de l’actual. Una curiositat que us sorprendrà en visitar l’expo: les increïbles semblances amb la cultura cristiana: la concepció per l’Esperit Sant, la resurrecció o la creu cristiana i l’egípcia es fan paleses en cada gravat, relleu i jeroglífic.

Tarraco Viva - Instagram- Diàlegs amb la històriaTàrraco Viva 2016

Com cada any, el Festival de Recreació Històrica aprofundia en un aspecte concret del món romà. A l’edició d’enguany, la història romana venia lligada a la d’Egipte, així com restarà vinculada a la d’altres grans civilitzacions mediterrànies en els propers anys. Recreacions i conferències sobre Marc Antoni, Adrià, Antínous i molts altres personatges romans fascinats pel món egipci, a més d’una delicatessen musical: el concert de música romana (i egípcia, en aquest cas) dels experimentats Ludi Scaenici.

Exposició Les Flors del FaraóLes flors i els papirs del faraó

Seguint el rastre de les grans civilitzacions, l’Institut Europeu de la Mediterrània i el Museu de Montserrat han unit forces per presentar una exposició rigorosa, que ens permetrà “escoltar les veus dels pobles de fa més de dos mil anys“, segons la seva comissària Sofía Torallas. L’administració, l’ensenyament, la religió o la cosmovisió egípcia es filtren a través d’aquests documents de més de 3.000 anys d’antiguitat que veuen llum al Palau del Lloctinent de Barcelona.

28th International Congress of Papyrology Barcelona 2016Congrés de Papirologia

Egiptòlegs del món, esteu d’enhorabona: si no n’havíeu tingut prou amb aquestes exposicions i festivals de recreació, a l’agost arriba a Barcelona el 28è Congrés Internacional de Papirologia a la Universitat Pompeu Fabra. Esteu avisats.

Amb tot, potser serà hora de donar un cop de mà a aquest país mediterrani i fer-los una visita turística, oi?

//

>> Aquí teniu la delicatessen: el concert de Ludi Scenici amb l’amfiteatre de Tarragona de teló de fons. Que aprofiti!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>