Capçalera Open Air Museum

Barcelona estrena museu a l’aire lliure

Els gabinets de curiositats, els “temples de les muses”, els museus decimonònics han desaparegut –malgrat algunes excepcions sorpresives-. Des de fa dues dècades, els canvis socials i tecnològics han anat substituint de mica en mica el concepte tradicional de museu i n’ha fet enderrocar la barrera física dels seus murs: el museu del segle XXI surt de la seva cuirassa i s’apropa a la gent com mai ho havia fet abans.

Immersos en aquests canvis constants que, de vegades, ens arriben a superar, les aplicacions mòbils han servit d’espina dorsal per a les institucions de tot tipus de patrimoni cultural per apropar-se no només al públic general sinó a nous perfils de població que mai haurien trepitjat les sales d’un museu.

Més enllà dels espectaculars exemples britànics Dickens’ Dark London i Londinium (Museum of London), en els darrers dies s’estan posant en funcionament dues aplicacions mòbils al Catalunya vinculades a la filosofia “Open Air Museum” que, precisament, trenca amb aquesta idea tradicional de museu.

L’Open Air Calafell, recrea en 3D el famós jaciment català de la Ciutadella ibèrica de Calafell i ens fa viatjar 2.500 anys enrere a través de la tecnologia de realitat augmentada.

A Barcelona, l’aplicació Open Air Museum segueix el mateix camí. Així com l’anterior app BCN Visual es basava únicament en la utilització d’imatges d’arxiu dels segles XIX i XX, l’Open Air Museum funciona com a plataforma didàctica per a totes les edats que permet descobrir el patrimoni de totes les èpoques històriques pel qual passegem cada dia.

Visualització OpenAirMuseum

Curiositats, imatges antigues i recreacions visuals van apareixent al nostre pas al llarg i ample dels carrers de la casc antic barceloní.

L’app es presentarà el proper dissabte 15 de novembre en el sí del XIII Congrés de ciutats educadores. És un dels fruits que ha donat el doctorat de recerca de la companya Irina Grevtsova, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>