http://www.flickr.com/photos/yukop/8095616182/

Accessibilitat web als museus: idees per a arribar a tothom.

A més del deure social i moral que comporta, el fet d’aplicar una correcta accessibilitat en el web de qualsevol museu pot suposar un increment del 10-20% del volum de visitants potencials. A més, pot ajudar a millorar-ne el posicionament i la usabilitat: tot plegat permet, a llarg termini, aconseguir un certificat d’accessibilitat W3C que n’acredita el grau d’accessibilitat (A, AA o AAA).

Però, qui són aquests possibles visitants? No només persones amb discapacitat, sinó que tots, abans o després, en major o menor mesura, tindrem algun tipus de disminució visual, auditiva o física: tant en una situació poc usual (accident, embaràs, etc.) com amb el pas del temps, i més si tenim en compte que la societat serà cada vegada més envellida.

Per aquests motius, i després de conèixer el panorama global en què viu l’accessibilitat als museus avui en dia en les “Jornades de Comunicació 3.0 i accessibilitat total del Museu Marítim de Barcelona, presentem algunes consideracions que poden resultar útils a l’hora de millorar l’accessibilitat:

  • La construcció d’una arquitectura correcta i fàcil de seguir.
  • La compatibilitat amb tots els navegadors, dispositius mòbils i altres TIC.
  • Un contrast adequat entre el fons i les imatges/textos, de manera que siguin fàcils de llegir.
  • Són ben útils les visites virtuals a les sales dels museus.
  • Finalment, resulta fonamental oferir textos alternatius d’imatges, vídeos i enllaços a través del codi font: el portal de l’ONCE n’és el millor exemple.

En bona part dels portals museístics no es donen aquestes característiques, i és difícil de trobar-ne d’accessibles: el Museu del Prado i la Tate Modern són exemples de “bona conducta”, mentre que el Louvre o el MACBA presenten bastants errors d’accessibilitat.

Per últim, és important esmentar el fet que la major part de Xarxes socials són difícilment accessibles: només LinkedIn i Flickr ho són mínimament. Sembla que no només els museus hauran de replantejar-se arribar a aquests públic, sinó que cada vegada més és necessària una conscienciació global en tots els àmbits.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>