olia-gozha-678463-unsplash

3 poetes visuals que et faran ballar el cap

Agafem una lletra. Hi incorporem una imatge. Barregem bé. Fem un shakerato, que en dirien els italians. Pensem en un missatge. O en més d’un. El deixem a la vista de tothom.

El procés creatiu d’un poeta visual de la talla de Joan Brossa, Chema Madoz o Gustavo Vega, pot semblar un camí fàcil de recórrer, però darrere hi ha hores de treball, d’esbossos i d’idees que van i venen. Al final del camí, la gran recompensa: l’espectador fa seu el poema visual, l’admira o el rebutja, però el farà reflexionar. Avui hem volgut fer una selecció de tres poetes visuals i tres poesies que ens han fet ballar el cap.

Chema Madoz

Fotògraf amb mirada de poeta, Joan Brossa en va dir l’any 1995 que «han hagut de passar 70 anys per conèixer el meu germà». I no és casualitat. Madoz beu dels objectes i metàfores de Brossa i ho potencia a través del blanc i negre de la seva mirada fotogràfica. I tot emprant únicament la llum natural del seu estudi, sense artificialitats ni filtres. Si haguéssim de triar una de les seves creacions, potser seria «Birrete», per la potència i actualitat del missatge que s’hi amaga darrere.

Birrete - Chema Madoz
Birrete – Chema Madoz

Jordi Larroch

En una conversa informal, Jordi Larroch ens comentava que el Chema Madoz s’havia quedat sorprès per la seva poesia visual i li havia recomanat de fotografiar-ho tot en blanc i negre. I així ho ha continuat fent. Les seves creacions visuals i poètiques han anat madurant amb el temps. A més, sembla que s’ho passa genial creant. «La partida» ens té el cor robat per la seva subtilesa i el contrast de textures i forces.

La partida - Jordi Larroch
La partida – Jordi Larroch

Javier Jaén

No és casualitat que el The New Yorker hagi incorporat les seves creacions en portada. I és que Javier Jaén beu de tota la tradició poètica visual, hi incorpora grans dosis de creativitat, gotes d’acidesa i una pàtina d’actualitat. Ens quedem amb aquesta creació visual «LI_E»per al New York Times Magazine per il·lustrar un article sobre el problema de la veritat a les xarxes socials. Ja tardes en seguir-lo al seu perfil d’Instagram!

Li e - Javier Jaén
Li e – Javier Jaén

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>