10 delicatessen en museus, museografia, museologia, exposicions, catalunya, barcelona, recursos museogràfics

10 delicatessen als museus

Estem acostumats a aportar comentaris i crítiques (no sempre constructives) d’accions que es fan i desfan a museus i equipaments culturals. D’opinar sobre recursos museogràfics erronis o mancances d’espais expositius. Però si observem en clau positiva alguns dels museus del nostre país a l’estil del més pur benchmarking, trobarem exemples que de ben segur poden inspirar petits grans canvis al nostre museu. Si sou assidus a visitar museus i experts en fixar-vos en cada detall, aquest post us arrencarà un somriure i, de passada, us donarà alguna bona idea.

1. Gizeh es cola al web de l’Egipciweb Museu Egipci Barcelona

En un racó del portal web, els social media buttons s’han disfressat de piràmides egípcies. És només un detall, però contribueix a la imatge on-line de la institució. Hats off per als encarregats de la comunicació del Museu Egipci de Barcelona en el moment de conceptualitzar el disseny gràfic del web.

2. El MNAC resol amb creativitat

Segur que molts de vosaltres s’han trobat alguna vegada sense saber què fer amb l’enganxina-entrada del museu que heu visitat. El Museu d’Història de Catalunya o el Picasso són dos dels clàssics que utilitzen aquest sistema. I de ben segur que haureu vist els també clàssics carrers i murs replets d’aquestes enganxines, formant murals performàtics poc convenients. Així és com ho ha solucionat el MNAC: amb una silueta provinent de l’obra “Il Contino” de Marià Fortuny, que els usuaris han d’emplenar amb les enganxines. Ah!, però l’art del reciclatge i reutilització va més enllà: el museu compta amb un programa d’accions vinculat a la Responsabilitat Social i Ambiental. Un deu.

 

 

 

3. No t’ho callis: explica-ho al MARQ

El Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ) deixa a qualsevol museòleg amb els ulls com taronges, i amb ganes d’aplicar els recursos museogràfics en el seu museu (i també de disposar del seu pressupost, és clar). Però la cirereta la hi posa l’interactiu final: permet rebre el feedback del visitant, de forma empàtica i fàcil. A més, no li robarà més d’1 minut en omplir-la.

/

4. “Chilling out” a la Tate Modern de Liverpool

Ideas lounge Tate Modern de Liverpool
Ideas lounge Tate Modern de Liverpool. Foto: Mosaicsdecultura

/
La visita a qualsevol exposició no deixa de ser una masterclass sobre una temàtica, corrent artística o personatge històric. Més enllà del cansament físic, per al qual molts museus ja s’encarreguen de situar bancs i sofàs en llocs estratègics, el cansament mental pot ser un gran enemic per a la comprensió del discurs. La filial de la Tate a Liverpool ens convida a descansar i reflexionar sobre allò que hem visitat de forma relaxada. I a sobre, wi-fi gratuït.

/

 

5. L’art de prohibir amb gràcia

Cartells al Musée du Louvre, museografia, exposicions, cultura. museologia
Indicacions al Musée du Louvre. Foto: Mosaicsdecultura

/
Ja ho avançàvem a Twitter: els senyals i indicacions del Museu del Louvre són per sucar-hi pa, i s’integren perfectament a les sales del gran musée. Subtils i sense transmetre aquella sensació de prohibició i càstig continus sobre el visitant. I és tan fàcil d’aplicar, que sembla mentida que no s’hi hagin aventurat a la major part dels museus de les nostres terres.

6. Parquímetres per a pares “culturetes”

Stroller parking Children Museum Phoenix
Stroller parking Children Museum Phoenix. Foto: Tripadvisor.

/

Un dels grans problemes de bona part dels museus és la manca d’empatia amb els diversos tipus de públics. No és d’estranyar que hi hagi una oferta cada vegada més àmplia de tallers i cursos per estudiar els diversos buyer persona dels museus: què fan i quines necessitats tenen els adolescents, el públic universitari o els pares de famílies nombroses? Sembla que el Children Museum de Phoenix ha degut assistir a algun d’aquests cursos i s’ha marcat un tanto amb aquest peculiar pàrquing per a cotxets, a més d’oferir pàrquing gratuït per a automòbils.

 

 

 

7. Qui avisa no és traïdor, sinó bon comunicador

Via web, newsletter, Twitter o Instagram, és difícil que els visitants del Museu Picasso no s’hagin informat de la cessió temporal d’una obra per a exposicions temporals o restauracions. Malgrat tots els esforços que es facin, sempre hi haurà qui no se n’hagi adonat i es trobarà amb la temuda paret en blanc i el cartell informatiu amb la raó de l’absència.

/

8. A la moda més purament ibèrica

Si sou agosarats y fans de viure el patrimoni cultural en la pròpia pell, la Ciutadella ibèrica de Calafell és el vostre lloc ideal. En família, sols o amb els amics, podreu passejar pels carrers del poblat reconstruït, amb el so de cabres que hi pasturen, l’olor dels fogar acabats d’apagar o les cases amb murs a mig fer. Un projecte de restitució arqueològica que compta amb mesures de seguretat com són els cascs. Això sí, teniu l’opció d’utilitzar els que s’estilaven ara fa 2.000 anys durant l’època dels ibers!.

Cascs ibèrics Ciutadella calafell
Cascs moderns i ibers a l’entrada del parc de la Ciutadella ibèrica. Foto: Mosaicsdecultura

 

9. Miralls “alla Freixiana”

Un recurs senzill, obvi i àmpliament utilitzat. Però ens té el cor robat allà on anem: Museu de la Pesca, el de la Vida Rural o el de les Mines de Gavà, tant se val. En Dani Freixes és un dels màxims exprimidors d’aquest recurs, i estem ben segurs que aguantarà molt bé el pas del temps i dels grups escolars.

10. Delicatessen…al Museu de la Verdura

No podíem acabar aquest post si no era amb menjar. I és que Calahorra fa anys que posa en valor aquest patrimoni intangible i menjable a través d’un petit museu, ben treballat i mig amagat: el Museu de la Verdura. Més enllà d’una museografia ben cuidada i molt empàtica amb el visitant, al final ofereix alguns consells i receptes per emportar-se a casa físicament. Només cal destapar el plat!

Detalle del Museo de la Verdura de Calahorra. Foto: Mosaicsdecultura.
Detall del Museu de la Verdura de Calahorra. Foto: Mosaicsdecultura.

/

I tu, quina delicatessen has degustat darrerament en un museu? #DelicatessenMuseos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>